Lampeland Bakeri & Konditori A/S ble grunnlagt på Lampeland i Numedal i 1948. Stedet var Lampeland Pensjonat og innehaverne var Blixt og Melvold.
Etter en tid delte Blixt og Melvold Numedalsleveringen mellom seg og Melvold startet eget bakeri i Veggli. Svenn og Marie Blixt bygde bolig på Lampeland med bakeri i underetasjen, og begynte etter hvert med levering av bakervarer til dagligvarekjøpmenn i Kongsberg-området.
I 1970 kjøpte Lampeland Bakeri opp Matisens Bakeri i Dyrmyrgata 5, hvor produksjonen fortsatt er i dag. Svenn og Marie Blixt drev Lampeland Bakeri & Konditori i Dyrmyrgata frem til 1978 da Øyvind og Evelyn Martinsen overtok driften. Øyvind Martinsen, som er utdannet baker og konditormester, hadde da vært ansatt som daglig leder av konditoriproduksjonen siden 1970.
Lampeland Bakeri & Konditori er i dag en bedrift med god forankring i lokalsamfunnet. Vi har hovedvekt på egne utsalg og cafédrift med kvalitet i sentrum. I produksjonen er det essensielt å til en hver tid ha dyktige fagfolk og bakeriet er godkjent som opplæringsbedrift. Det er ikke få bakere og konditorer som har fått sin opplæring hos Lampeland Bakeri & Konditori.